Recept – Hamantasjen

Haman speelt een grote rol in het Poerim verhaal en misschien is het daarom dat de lekkernijen die we eten naar hem genoemd zijn……. al is het vreemd dat deze lekkernijen zoet zijn en niet zuur of bitter, zoals Haman zelf.
Hamanstasjen, vast genoemd naar Haman’s droom om zijn zakken te vullen met de rijkdom van de Joden. Gelukkig kreeg hij geen kans deze droom waar te maken. Deze Hamantasjen zijn in ieder geval goed gevuld!
Wat heb je nodig voor het deeg?
250 gr. Bloem
2 theelepels bakpoeder
100 gr. suiker
1 ei
2 eetlepels gesmolten boter
¾ dl melk
bloem om te bestrooien
deegroller
glas met diamtr. ong. 5 cm
bakpapier
Hoe doe je het?
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er een mooi deeg van.
Rol het deeg uit op een met meel bestoven aanrecht of plank.
Steek er met een glas rondjes uit van ong. 5 cm diameter.
Meng voor de vulling alle onderstaande ingrediënten goed door elkaar

Voor de vulling
100 gr. Gemalen maanzaad
100 gr. Grof gemalen noten
100 gr. Kleine of gehakte rozijnen
1 eetlepel gesmolten boter
1 eetlepel honing
2 theelepels geraspte citroenschil
1 eetlepel melk
Leg op ieder rondje een lepeltje vulling en vouw het deeg zo over de vulling heen dat er een driehoekig grondvlak ontstaat. Plak de randjes goed vast. In het midden mag een beetje vulling zichtbaar blijven.
Spreid bakpapier uit op een bakplaat en leg de Hamantasjen daarop. Laat ze in een matig warme oven in ong. 30 minuten goudbruin bakken.
Bewaren in een koektrommel.
Ook lekker met een vulling van pruimen,vijgen of abrikozenjam